Frameprothese

Partiële prothese / frameprothese

Mensen kiezen vaak voor een partiële prothese of frameprothese om ontbrekende tanden te vervangen en de esthetiek, functie en mondgezondheid te herstellen. Hier zijn enkele redenen waarom iemand voor een frameprothese zou kunnen kiezen en wat het verschil is met een kunstgebit:

Waarom kiezen voor een partiële prothese of frameprothese:

 1. Esthetiek: Een partiële prothese of frameprothese kan ontbrekende tanden vervangen en de glimlach herstellen, waardoor het zelfvertrouwen van de patiënt wordt verbeterd.
 2. Functie: Het vervangen van ontbrekende tanden met een frameprothese helpt bij het herstellen van normale kauw- en bijtsensaties, waardoor het gemakkelijker wordt om voedsel te eten en de spijsvertering te verbeteren.
 3. Mondgezondheid: Een frameprothese kan de omliggende tanden beschermen tegen overmatige slijtage en verschuivingen, wat kan optreden wanneer er lege ruimtes in de mond zijn.
 4. Spraakverbetering: Het hebben van ontbrekende tanden kan de spraak beïnvloeden. Een partiële prothese kan helpen om duidelijker te spreken.
 5. Comfort: Frameprotheses worden op maat gemaakt en zijn doorgaans comfortabeler dan standaard kunstgebitten.

Verschil tussen een partiële prothese (frameprothese) en een kunstgebit:

 • Partiële prothese (Frameprothese): Dit is een prothese die wordt gebruikt wanneer een patiënt enkele ontbrekende tanden heeft, maar nog steeds gezonde natuurlijke tanden heeft in de mond. De partiële prothese bestaat uit een metalen frame dat is aangepast aan de mond van de patiënt en bevestigd is aan de natuurlijke tanden of kiezen. Kunstmatige tanden worden op het frame geplaatst om de ontbrekende tanden te vervangen.
 • Kunstgebit: Een kunstgebit, ook wel volledige prothese genoemd, wordt gebruikt wanneer alle tanden in een kaak ontbreken. Het omvat een set kunstmatige tanden die op een kunststof basis zijn gemonteerd en de mond van de patiënt volledig bedekken. Een kunstgebit wordt normaal gesproken ondersteund door het tandvlees en kan in sommige gevallen worden geholpen met tandheelkundige kleefmiddelen.

Hoe maakt een tandprotheticus een frameprothese:

Het proces van het maken van een frameprothese omvat verschillende stappen:

 1. Consultatie en evaluatie: De tandprotheticus beoordeelt de mondgezondheid van de patiënt, bespreekt hun behoeften en verwachtingen, en stelt een behandelplan op.
 2. Afdrukken en metingen: Nauwkeurige afdrukken van de mond worden gemaakt om de vorm en grootte van de kaak en omliggende tanden vast te leggen.
 3. Ontwerpfase: Gebaseerd op de afdrukken en metingen, ontwerpt de tandprotheticus het frame van de prothese, kiest het geschikte materiaal (zoals chroomkobalt of titanium), en maakt een plan voor de plaatsing van kunstmatige tanden.
 4. Fabricatie van het frame: Het frame wordt vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium, waarbij het metaal zorgvuldig wordt bewerkt om de juiste vorm en pasvorm te bereiken.
 5. Aanpassing en plaatsing: Na het voltooien van het frame wordt de frameprothese in de mond van de patiënt geplaatst. Eventuele aanpassingen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de prothese goed past en comfortabel is.
 6. Esthetische afwerking: Kunstmatige tanden worden aan het frame bevestigd en aangepast aan de kleur en vorm van de omliggende natuurlijke tanden voor een natuurlijke uitstraling.
 7. Nazorg: De tandprotheticus adviseert de patiënt over het juiste onderhoud van de frameprothese en plant regelmatige controleafspraken om de mondgezondheid te controleren en de prothese indien nodig aan te passen.

Het maken van een frameprothese is een gespecialiseerde vaardigheid die een tandprotheticus in staat stelt om op maat gemaakte tandheelkundige oplossingen te bieden die zowel functioneel als esthetisch bevredigend zijn voor patiënten met ontbrekende tanden.