Rebasing

Rebasing / reparatie van ee kunstgebit

Een tandprotheticus speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van rebasing-procedures voor kunstgebitten. Rebasing is een tandheelkundige techniek die wordt gebruikt om de pasvorm en het comfort van een bestaand kunstgebit te verbeteren. Het is een veel voorkomende procedure voor patiënten die al een kunstgebit hebben en merken dat het begint los te zitten, ongemak veroorzaakt, of niet meer goed past. Hier is een overzicht van het werk van een tandprotheticus bij het rebasen van een kunstgebit:

1. Evaluatie en Consultatie:

Het proces begint met een grondige evaluatie van de huidige toestand van het kunstgebit en de mond van de patiënt. Tijdens de consultatie bespreekt de tandprotheticus de klachten en zorgen van de patiënt. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere een loszittend gebit, pijnlijke drukplekken, slechte pasvorm, en verminderd kauwvermogen.

2. Afdrukken en Metingen:

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de huidige staat van de mond en het kunstgebit, worden afdrukken van de mond gemaakt. Dit omvat het gebruik van afdrukpasta en -materialen om de vorm en grootte van het gebit en tandvlees vast te leggen. Metingen kunnen ook worden uitgevoerd om te beoordelen waar aanpassingen nodig zijn.

3. Verwijderen van Oude Kunstgebitvulling:

Bij rebasing moet de oude kunstgebitvulling worden verwijderd. Dit wordt gedaan om ruimte te maken voor de nieuwe vulling die zal zorgen voor een betere pasvorm.

4. Aanpassing van het Kunstgebit:

Na het verwijderen van de oude vulling, past de tandprotheticus het kunstgebit aan om ervoor te zorgen dat het goed aansluit op de veranderingen in de mond van de patiënt. Dit kan onder meer het slijpen en polijsten van de kunstgebitbasis omvatten.

5. Voorbereiding van de Nieuwe Vulling:

Een nieuwe vulling wordt gemaakt om de lege ruimte in het kunstgebit op te vullen en een betere pasvorm te bieden. Deze vulling is gemaakt van een speciale kunststof die veilig is voor gebruik in de mond.

6. Plaatsing van de Nieuwe Vulling:

De nieuwe vulling wordt zorgvuldig geplaatst in het kunstgebit en aangepast om de juiste pasvorm te garanderen. Dit kan enige tijd en precisie vereisen om ervoor te zorgen dat het kunstgebit comfortabel en stabiel in de mond zit.

7. Controle en Aanpassingen:

Na het rebasen controleert de tandprotheticus de pasvorm en het comfort van het kunstgebit grondig. Eventuele aanpassingen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het kunstgebit goed zit en geen ongemak veroorzaakt.

8. Nazorg en Onderhoudsinstructies:

De tandprotheticus geeft de patiënt advies over het juiste onderhoud van het gerebaseerde kunstgebit en plant eventueel vervolgafspraken voor verdere controle.

Al met al is het werk van een tandprotheticus bij het rebasen van een kunstgebit van groot belang voor het herstellen van het comfort en de functionaliteit van het gebit van de patiënt. Rebasing kan het kunstgebit een tweede leven geven, waardoor patiënten kunnen blijven genieten van een goed passend en comfortabel gebit.